Kleinloog

 

portretkleinloog_300

 

 

Hendrika (Hetty) Kleinloog (Amsterdam, 24 juni 1958) is scenario – en toneelschrijver, tekstdichter, romanschrijver, dramadocent en regisseur.

 

 

 

 

Van 1984 tot 1988 studeerde zij aan de Theaterschool Amsterdam, de parttime opleiding Docent Drama. Als afstudeerproject richtte zij Theatergroep Mevrouw Jansen op. Bij deze theatergroep was zij tot de opheffing in 2009 creatief leider, auteur, regisseur en tekstdichter.
Voor diverse andere theatergroepen heeft zij toneelstukken geschreven, onder andere voor Theatergroep Troost Gouden Kooistra (2012), over het leven van horecamagnaat Sjoerd Kooistra.

Vanaf 2000 schrijft Hetty televisiedrama. Zij werkte als dialoogschrijver, storyliner en eindredacteur mee aan tv-series als ONM, Lotte (Talpa), SpangaS (NCRV), Malaika (RTL5), Tita Tovenaar (AVRO), De Spa (Talpa), De Kameleon (KRO/NCRV)  en aan diverse bedrijfsfilms en transmediale producties.
Bij Spangas vormde zij onderdeel van het kernteam en was zij vanaf de start in 2007 tot juli 2015 storyliner en eindredacteur.
SpangaS won diverse prijzen, onder andere de Gouden Stuiver (2008), Cinekid Kinderkast (2010),  MediaSmarties (2011) en de Bob Angelo Penning (2014).
Vanaf februari 2016 is Hetty dialoogschrijver bij Goede tijden, slechte tijden (Endemol Shine).

Als tekstdichter schrijft Hetty liedteksten voor diverse muziektheatervoorstellingen, voor Tita Tovenaar, Grobbebollenlol, Kinderen voor Kinderen (Mummiedans), de scholenmusical Zin in Morgen (NCRV) en het libretto van de Maria Magdalena Passie. In 2013 heeft zij in opdracht van Egon Kracht teksten voor Het Oog van Leonardo, een muziekvoorstelling over Leonardo da Vinci, geschreven.

Vanaf 1992 geeft Hetty les, onder andere als docent Drama en Creatief schrijven aan het ROC van Amsterdam, de opleiding Theater. Zij geeft op diverse locaties (Nederland, Griekenland, Turkije en Spanje) cursussen Creatief schrijven en ze is docent Scenario aan de Schrijversacademie.
Vanaf mei 2016 is zij een van de begeleiders van theatergroep LeBelle, een theatergroep bestaande uit spelers met een verstandelijke beperking en is zij werkzaam als trainingsacteur.

In 2014 kwam haar jeugdroman Vuurwerk uit. Dit Spangasboek vol nieuwe verhalen was genomineerd voor de Hotze de Roosprijs en stond op de tiplijst van de Nederlandse Kinderjury 2015.
Haar roman Volle Bloei zal door Uitgeverij Marmer worden uitgegeven en ligt vanaf juni 2018 in de winkel.

50ers 23