Theater

at5foto

Hetty is in 1985 afgestudeerd aan de Amsterdamse Theaterschool, de part-time opleiding voor Docent Drama en Amateurregie.  Voor haar afstudeervoorstelling richtte zij Theatergroep Mevrouw Jansen op, een toneelgezelschap die ruim 20 jaar diverse (muziek)theaterproducties op de planken zou zetten.

Behalve bij Mevrouw Jansen heeft zij bij diverse theatergezelschappen geregisseerd en gespeeld, onder andere KTG te Haarlem, theatergroep Goede Vraag en theatergroep Miskend Talent.

 

Theatergroep Mevrouw Jansen.

Theatergroep Mevrouw Jansen is opgericht in 1987 door Hetty Kleinloog. Met de eerste voorstelling ‘Pink Christmas’ studeerde zij als dramadocent en amateurtheater-regisseur af aan de Amsterdamse theaterschool. Het bleef niet bij één voorstelling. Tussen 1987 en 1997 zijn er nog vijf andere producties gemaakt en op de planken gebracht in kleine theaters door het hele land.

Met de voorstelling ‘Bet’ werd in 1997 het grote publiek bereikt. ‘Bet’ was gebaseerd op de legendarische lesbienne Bet van Beeren, die van 1927 tot aan haar dood in 1967 de scepter zwaaide in haar café Het Mandje op de Amsterdamse Zeedijk. Deze succesvolle voorstelling trok twaalf keer volle zalen in het Pleintheater en theater De Engelenbak in Amsterdam en kreeg aandacht van de landelijke pers. Er verschenen artikelen in Het Parool, De Telegraaf en het Amsterdams Stadsblad, Mevrouw Jansen was te gast in de programma’s Laat de Leeuw en Ontbijt T.V. en te horen in diverse radio-uitzendingen.

In 1998 werd dit succes herhaald met de voorstelling ‘Zuster Glimlach’. Deze voorstelling ging over Soeur Sourire, de Belgische non die de hit Dominique op haar naam heeft staan, en over het veranderende kloosterleven rond het Tweede Vaticaans concilie in 1964. De 12 voorstellingen in de Engelenbak waren binnen twee dagen uitverkocht. Weer wist de pers de theatergroep te vinden. KRO’s Kruispunt heeft uitgebreid aandacht aan de voorstelling besteed, Laat de Leeuw nodigde hen weer uit, Rudie Kagie schreef in Vrij Nederland een lovend artikel.

Dit laatste succes werd geëvenaard door de voorstelling ‘Grewel’, die in 2000 twaalf keer in theater De Engelenbak en vier keer in theater De Brakke Grond voor uitverkochte zalen is opgevoerd. NOVA heeft aandacht aan deze voorstelling besteed, evenals Ontbijt -TV en diverse radioprogramma’s.

Er zijn lovende recensies verschenen in Het Parool, in Rood Koper van Max Arian en in Ophef en Vertier van de VPRO-radio.

Op 3 oktober 2002 ging ‘Dietrich & Garbo: von Kopf bis Fuss’ in première. Weer was de voorstelling uitverkocht. In maart 2003 is ‘Dietrich & Garbo’ wegens succes geprolongeerd in het Pleintheater in Amsterdam.

‘Blaman, de musical’ is twaalf keer voor uitverkochte zalen opgevoerd en is met een jubileumvoorstelling ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Anna Blaman spetterend afgesloten. Van een aantal liedjes uit de musical is een cd gemaakt.
In 2005 heeft Mevrouw Jansen een kindervoorstelling op de planken gebracht, ‘Doe Normaal’. Over schaamte, schaamte omdat je moeder lesbisch is bijvoorbeeld. Of schaamte omdat ze zo gek is. Of juist omdat ze zo gewoon is.

“Ik doe in dooie potten”, spotte regisseuse Hetty Kleinloog in elk interview.

Een uitspraak die uiteindelijk dodelijk wrang bleek te zijn. In februari 2006 werd haar vrouw, Jet Vesseur, ernstig ziek. Jet overleed op 29 september 2007. Hiermee is Hetty haar grote liefde, en Mevrouw Jansen haar grootste fan en drijvende spil achter de schermen verloren.
De afscheidsvoorstelling van Mevrouw Jansen vormde de muziektheaterproductie ‘Oorverdovend Stil’.  Een hommage aan de liefde, een stilstaan bij de dood en een liefdesverklaring aan Jet Vesseur.
Na ruim twintig jaar nam Mevrouw Jansen hiermee afscheid.

Alle voorstellingen van Mevrouw Jansen zijn geschreven en geregisseerd door Hetty Kleinloog.
Composities en arrangementen zijn in handen van Christie de Wit, Noortje Braat en Dominique Romeny.

http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/archief/article/detail/2521682/2000/10/06/Annemarie-Grewel-Oh-ze-kan-zo-charmant-zijn.dhtml